Manninger Miklós Kulturális Díj

KÖZMŰVELŐDÉSI, KULTURÁLIS ÁGAZAT MANNINGER MIKLÓS-DÍJ

Manninger Miklós tánctanár, koreográfus. Alapítója és 1961-től vezetője volt a nagy múltú Törekvés Táncegyüttesnek, mellyel számos fesztiváldíjat nyert el, és mely a mai napig őrzi, ápolja emlékét. Az 1960-as évek végén megkezdte a magyarországi néptánckincs gyűjtését és feldolgozását. Számos néptáncegyüttes segítője, oktatója volt. Munkásságát többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, Budapestért Díjjal, MSZOSZ Művészeti Díjjal is elismerték. Munkásságát a szakma és a közösségek is számos díjjal ismerték el: Budapestért díj, nívódíj, kiváló népművelő, MSZOSZ Művészeti Díj (1996), Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum – Arany Dísztű a Magyarországi Németekért (2003), Soroksárért Érdemérem, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2010), Soroksár Nemzetiségi Díja (2013), Német Nemzetiségi Díj Solymár (2013).

MANNINGER MIKLÓS-DÍJ annak a közművelődési területen dolgozó, illetve művészeti vagy kulturális életben tevékenykedő személynek adományozható, aki kimagasló szakmai tevékenységével a kultúra, a művészet, illetve a közművelődés iránti elkötelezettségével hozzájárult a kőbányai kerület kulturális, művészeti, illetve közművelődési életének fejlődéséhez, gyarapításához, ezzel emelve Kőbánya hírnevét.


A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat által létrehozott Manninger Miklós Kulturális Díj díjazottjai:

 

2018 – Kőhegyi Gyula – grafikusművész

Kőhegyi Gyula

2018-ban Kőhegyi Gyula részére a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat – kiemelkedő színvonalú alkotóművészeti tevékenysége elismeréseként Kőbánya Kiváló Művésze elismerő címet és Manninger Miklós Kulturális Díjat adományozott.

A grafikusművész Budapesten a Kirakatrendező Iskolában, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei: Barcsay Jenő, Kmetty János, Hincz Gyula, Ék Sándor. Ösztöndíjasként Franciaországban, a Vance-i Művésztelepen dolgozott 1970-ben. Tagja a Rézkarcoló Művészek Alkotóközösségének. Kedvelt műfaja a tollrajz és a fametszet. Emellett linómetszeteket, rézkarcokat, monotípiákat készít, ex libriseket rajzol. 1963-tól állít ki egyéni és csoportos tárlatokon. Önálló kiállításon mutatta be műveit Budapesten és az ország több városában, így Szentendrén, Pécsett, Hódmezővásárhelyen. Külföldön Dániában és Németországban állított ki. Csoportos tárlaton vett részt egyebek mellett a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban. 1963-1979 között rendszeresen szerepelt munkáival a miskolci Országos Grafikai Biennálén. Hazai közgyűjteményben a Magyar Nemzeti Galériában találhatók meg művei.

 

2017 – Szigeti Mónika – Kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház – művelődésszervező

Szigeti Mónika

2017-ben a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat – kiemelkedő szakmai munkája, a kerületi kulturális élet magas színvonalának megőrzése, növelése terén tett feladatellátása és példaértékű emberi magatartása elismeréseként Manninger Miklós kulturális díjat adományozott Szigeti Mónika részére
„Hamar egyértelművé vált számomra, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni. A főiskola utolsó évében a Pataky Művelődési Központban töltöttem szakmai gyakorlatomat, kis idő múlva pedig már ide hívtak dolgozni. 18 éve veszek részt Kőbánya kulturális életének szervezésében, munkám igazán változatos és sokrétű, miközben magam is sokat tanulhatok. Ezer szálon kötődöm Kőbányához, olyan ez, mint egy láthatatlan fűzér. Megtiszteltetés ebben a patinás kerületben dolgozni, megmutatni Kőbánya szépségeit, és örömet okozni sokszínű rendezvényeinkkel. Köszönöm a kerület vezetőinek, hogy ebben az évben én kaphattam meg ezt az elismerést. Fontos ez a díj számomra mert gondolkodásom, munkáim és elkötelezettségem a kőbányai rendezvényeink iránt számomra visszaigazolást nyert. Célom továbbra is az értékteremtés kerületünk és kulturális központunk számára.”

 

2016 – Földényi Krisztina – FszEk Kőbányi Könyvtár – könyvtáros

2016-ban a Kőbányai Önkormányzat a kultúra területén végzett kimagasló munkájáért Manninger Miklós kulturális díjban részesítette Földényi Krisztinát
Kőbányai gyermekkönyvtáros évtizedek óta, ebből több, mint 25 éve a Kőbányai Könyvtár munkatársa. A közművelődés a hivatása. Ars Poeticája: „Hiszem, hogy korunkban a könyvek, az olvasás, a kultúra úgy teszik életünket teljesebbé, ahogyan semmi más nem képes rá. Hiszem: „Nem csak kenyérrel él az ember...”.
„Büszkeséggel tölt el, hogy a főváros egyik legnagyobb könyvtárában gyakorolhatom a szakmámat, és úgy érzem, hogy ennek az intézménynek a patinás múltja is kötelez engem arra, hogy a kultúra köré közösséggé szervezzem a kőbányaiakat, hogy hangulatot, kedvet teremtsek a könyvhöz, az olvasáshoz, hogy divatban tartsuk közösen ezt a régi-régi szokást. Hogy jókedvű gyerekeket boldogabb felnőtté láthassunk cseperedni, együtt, itt, Kőbányán.”

 

Manninger Miklós Táncművészeti Alapítványi Díj

A Manninger Miklós Táncművészeti Alapítványi Díj először 2018-ban került átadásra, mely díjat a Manninger Miklós – „Fogjuk meg egymás kezét!”, X. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál keretében a

Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola – Solymári Gyermektánccsoportja kapta kiemelkedő színvonalú produkciójáért.

Schaumarer Kinder

Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány

e-mail: info@manningeralapitvany.hu